דלקת בדרכי השתן בהריון

דלקות בדרכי השתן הנן תופעה המתאפיינת בתחושה של צריבה, תכיפות ודחיפות במתן שתן, תחושת אי נוחות וכאבים עמומים בבטן התחתונה, והיא עלולה להופיע אצל נשים הרות בצורה שכיחה יותר בשל לחץ של הרחם הגדל על דרכי השתן.



דלקת בדרכי השתן בהריון

דלקת בדרכי השתן היא אחת התופעות השכיחות ביותר בקרב נשים בעיקר בזמן ההיריון. למרות שכיחותה הרבה, קיימות דעות ו"אגדות" שונות הנוגעות לטיפול בה ולמניעתה.

ד"ר רונן רוב, אורולוג ומנהל המרפאה להפרעות בתפקוד המיני וד"ר שמואל אנדרמן, גינקולוג ומנהל היחידה לאנדוסקופיה גינקולוגית במרכז הרפואי הלל יפה, מספקים מידע בסיסי על הדלקת וכן על נכונותן של כמה מ"האגדות האורבניות" הסובבות אותה.

 

מהי דלקת שלפוחית השתן ומהן הסיבות להופעתה?

דלקות בדרכי השתן הנן תופעה המתאפיינת בתחושה של צריבה, תכיפות ודחיפות במתן שתן, תחושת אי נוחות וכאבים עמומים בבטן התחתונה והיא עלולה להופיע אצל נשים הרות בצורה שכיחה יותר בשל לחץ של הרחם הגדל על דרכי השתן (השופכנים) היוצר האטה בזרימת השתן מהשופכנים לשלפוחית, האטת התנועתיות של השופכנים בגלל ההשפעה ההורמונלית של השיליה, הרחבת אגני הכליות ובאופן ספציפי יותר בכליה הימנית.


בנוסף, קיימת בזמן ההריון, שכיחות גבוהה של asymptomatic bacteriuria - נוכחות חיידקים בדרכי השתן ללא הסתמנות קלינית (אין סימפטומים של דלקת בשלפוחית השתן כגון צריבה וכיוב').

 

כיצד נוצרת הדלקת?


הסיבה להיווצרות דלקת דווקא בזמן ההריון קשורה למצב של סטזיס – כלומר שהיה ארוכה של שתן במקום אחד, המהווה קרקע נוחה להתרבות חיידקים, בכליה או בשלפוחית השתן.

 

איך מטפלים?


ראשית, מציין ד"ר אנדרמן, מומלץ לבצע לפחות 3 בדיקות שתן לתרבית במהלך ההיריון, אחת בכל טרימסטר. הדבר מאפשר זיהוי  של נוכחות דלקת וטיפול מתאים במידת הצורך.


חשוב לדעת, כי דלקות בדרכי השתן  יכולות להיות רציניות הרבה יותר בזמן ההריון, וכי ניתן לקבל טיפול אנטיביוטי, אך לא כל תרופה אנטיביוטית מתאימה.


שנית, ישנם מקרים בהם יהיה צורך לאשפז את האישה ההרה על מנת לתת טיפול אנטיביוטי תוך ורידי , זאת בהתאם למצב האם והעובר והחלטת הרופא המטפל. כמובן, שטיפול שכזה, מחייב אחריו הקפדה יתרה על מעקב המשך ההריון.

כמו כן, קיימים מקרים של זיהום עיקש שאינו עובר בקלות, בהם תאלץ האישה לקחת אנטיביוטיקה במהלך כל ההריון – כל זה תחת פיקוח רפואי מתאים. איך נמנעים: שתייה רבה, מעקב קפדני עם בדיקות כפי שהומלצו על ידי רופא הנשים המטפל.

אם ידוע על בעיות קודמות בדרכי השתן כגון אבנים, מומים בדרכי השתן או זיהומים חוזרים בגיל צעיר, יש להתייחס לכל זה ולבצע מעקב מסודר וקפדני.

 

האגדות האורבניות של הדלקת – נכון או לא נכון?