מנוחה עלולה להגביר את הסיכון ללידה מוקדמת

מחקר חדש מעלה את השאלה האם הטיפול הקונבנציונלי להריונות בעייתיים, מנוחה במיטה או מה שהרופאים מכנים 'שמירת היריון', אכן עוזר במניעת לידה מוקדמת או שאולי רק מחמיר את הסיכון



מאת: עדי ליפטשר


מנוחה  עלולה להגביר את הסיכון ללידה מוקדמת

מחקר חדש מעלה את השאלה האם הטיפול הקונבנציונלי להריונות בעייתיים, מנוחה במיטה או מה שהרופאים מכנים 'שמירת היריון', אכן עוזר במניעת לידה מוקדמת או שאולי רק מחמיר את הסיכון.


רופאים יודעים מזה שנים רבות שאין הוכחות כי מנוחה במיטה מציעה תועלת כלשהי לסיבוכי הריון מסוימים והיא אף יכול לגרום לתופעות לוואי באם התינוק, שלא לדבר על מתח רגשי וכספי.
עם זאת, ההערכות מצביעות על כך שכמעט אחת מתוך כל חמש אימהות לעתיד מקצצת בפעילות שלה בשלב כלשהו במהלך ההיריון, החל מהפסקת עבודה ועד לכדי מנוחה במיטה במשך היום.


כעת ובעקבות מחקר זה, מספר מומחים שונים יוצאים בקריאה לחקור את הנושא ביסודיות על מנת ליישב את המחלוקת. עד אז, הם מפצירים ברופאים לצאת מנקודת ההנחה כי ההמלצה להוריד הילוך, לא יכולה להזיק.

שמירת ההיריון נתפסת באופן מוטעה כהמלצה זולה, בלתי מזיקה והגיונית," אומר ד"ר ג'וזף ביגיו אשר כתב את המחקר שפורסם בכתב העת obstetrics and gynecology .

בעבר אף נשמעו ביקורות קשות כלפי רופאים המורים על שמירת היריון. שלישייה של רופאים מיילדים ומומחים לאתיקה באוניברסיטת צפון קרוליינה, טענו כי זה לא אתי להמליץ על שמירת היריון, אלא אם כן הנשים לוקחות חלק במחקר, כפי שבוודאי היו עושות עבור טיפולים אחרים שעדיין לא הוכחו מדעית.


אז מדוע שמירת היריון נפוצה כל כך? החוקרים עונים כי אין הרבה טיפולים טובים למניעת לידה מוקדמת ובעיות אחרות בהיריון.

"מטופלים רוצים שתעשה משהו ורופאים רוצים לעשות משהו," מסבירה ד"ר קת'רין ספונג, מומחית לרפואה אימהית- עוברית במכון הלאומי לבריאות, שהייתה שותפה בכתיבת המחקר.


ספונג ועמיתיה התבססו על מחקר שעסק בטיפול בנשים בסיכון ללידה מוקדמת, בגין סיבוך שהפך נפוץ בשנים האחרונות בשם צוואר רחם קצר. הם מצאו כי שמירת היריון היא מונח רחב המתייחס לא רק להוראת הרופאים להישאר במיטה, אלא גם לסמכותם להחליט אם המשתתפות צריכות אף להגביל את פעילותם. המרשמים שניתנו נעו בין אי פעילות מינית ועד להנחיה לעבוד פחות או בכלל.


כמעט 40 אחוזים מ-646 הנשים ההרות שהשתתפו במחקר קיבלו הוראות רופא שכללו איזשהו סוג של הגבלת פעילות בשליש השני או השלישי. רובם הורו להגביל את כל שלושת סוגי הפעילות - מינית, עבודה ושלא קשורה לעבודה.


החוקרים הופתעו לגלות כי 37% מהנשים ההרות ששמעו להוראות הרופאים ילדו תינוק פג. זאת בהשוואה ל17% מהנשים שלא לקחו מנוחה מהפעילות הרגילה שלהן.


המחקר מעלה גם שאלות לגבי הנזק הנגרם משמירת היריון במיטה. החוקרים התייחסו למחקרים אחרים המראים כי מנוחה במיטה קשורה למתח וחרדה מוגברת, אשר שניהם משויכים ללידת פג ותינוקות קטנים יותר.
בנוסף, ידוע כי מנוחה במיטה מעלה את הסיכון לקריש דם ולתופעות לוואי כמו אובדן מסת שריר ועצם.


"הנתונים מצביעים על כך שמנוחה במיטה לא בהכרח מונעת לידה מוקדמת בקרב נשים בסיכון לסיבוכים בהיריון, אבל הם גם לא מספקים קביעה וודאית בנושא", הזהירה ספונג. היא הוסיפה כי יש צורך במחקר קפדני יותר, מהסוג שמקצה באופן אקראי נשים למנוחה או לא, כדי להוכיח אם יש הבדל.


החוקרים אומרים כי שמירת היריון אינה צריכה להיות המלצה קבועה למניעת לידה מוקדמת ונשים ייאלצו לעמוד בפני החלטה קשה כאשר הרופא יעלה את הנושא בפניהן.