הקשר בין סרטן וסיבוכי הריון

עליית גיל הילודה בשילוב התקדמות בגילוי ובטיפול במחלת הסרטן הובילו לעלייה בשכיחות מקרים של נשים עם סרטן בגיל הפוריות המגיעות ללדת. כפי שמציג המחקר, נשים אלו נמצאות בסיכון גבוה לסיבוכי הריון ולידה, כולל פקקת וורידית, לידה מוקדמת, כריתת רחם ושחלות, דמם מסיבי ואף עלייה בשיעורי התמותה של העובר והאם. 



הקשר בין סרטן וסיבוכי הריון

פרס הצטיינות בינלאומי, the merit award  מטעם american society of clinical oncology ניתן למחקר שיזם ד"ר ניר פילר, מתמחה בשנה א' במכון האונקולוגי במרכז הרפואי שיבא.
ממצאי המחקר מראים,
שעליית גיל הילודה בשילוב התקדמות בגילוי ובטיפול במחלת הסרטן הובילו לעלייה בשכיחות מקרים של נשים עם סרטן בגיל הפוריות המגיעות ללדת. כפי שמציג המחקר, נשים אלו נמצאות בסיכון גבוה לסיבוכי הריון ולידה, כולל פקקת וורידית, לידה מוקדמת, כריתת רחם ושחלות, דמם מסיבי ואף עלייה בשיעורי התמותה של העובר והאם.  המחקר, יוצג בכנס השנתי של האיגוד האמריקאי לאונקולוגיה קלינית בשיקגו ב-3 ביוני.

 

רופאים חוקרים ממכון הקרינה של מרכז הסרטן בשיבא רצו להעריך את רמת הסיכון של נשים בהריון עם אבחנת ממאירות ולבדוק האם הן צריכות מעקב במסגרת יחידות הריון בסיכון גבוה. לצורך כך, צוות החוקרים משיבא בראשות ד"ר ניר פילר, בהדרכת ד"ר יעקב לורנס, מנהל מרכז למחקר יישומי ברדיותרפיה, ובשיתוף פעולה עם ד"ר שלי מזעקי מהיחידה להריון בסיכון גבוה, ניתחו נתונים של - 6.7 מיליון נשים מתוך מאגר מידע אפידמיולוגי גדול של כלל הלידות בין השנים 2000-2006 בארה"ב.

 

לדבריו של ד"ר פילר: "אבחנת סרטן אינה רשומה כיום בתוך סל המצבים שמכניסים הריון לסיכון גבוה. על סמך הנתונים שאספנו נראה כי יש מקום להכניסה ולטפל בנשים אלה במעקב הדוק ובדיקות תקופתיות תכופות. מודעות בציבור לסיבוכים אפשריים של אבחנת סרטן והריון תתרום למניעתם".

 

סרטן בזמן הריון איננו שכיח ונצפה ב- 1-2 נשים לכל 1,000. שכיחות זו צפויה לעלות ככל שיכולת ההדמייה והגילוי המוקדם משתכללת וגיל הילודה עולה. מעקב במסגרת יחידות מתאימות צפוי להוביל לירידה בתחלואה ובסיבוכים הנלווים.

 

ד"ר לורנס מוסיף: "מרבית הנשים, כולל אלה שהחלימו מסרטן, מעוניינות להביא ילדים לעולם. ידוע שמחלת הסרטן והטיפול בה עלול להשפיע על פוריות אולם עד היום ידוע מעט מאוד על השפעת המחלה על השלב האחרון של התהליך-הלידה. עבודתנו היא המחקר הגדול הראשון בנושא. אנו מקוויםכי העבודה תביא לידיעת הרופאים את הסיבוכים האפשריים אצל חולת סרטן המגיעה לחדר לידה ובכך תביא להפחתת הסיכונים".