הקשר בין הריון ומצבי רוח

כל מצב של שינוי מגביר את מידת אי הודאות ותורם לתחושות לחץ וחרדה. הריון הוא מצב קיצוני של שינוי, כיוון שהשינוי מתחולל במישורים רבים באותה תקופה, ובמקביל כל התחושות אצל האשה מועצמות כתוצאה מפרצי הורמונים.



מאת: מאיה ברנע

 


הקשר בין הריון ומצבי רוח

כל מצב של שינוי מגביר את מידת אי הודאות ותורם לתחושות לחץ וחרדה. הריון הוא מצב קיצוני של שינוי, כיוון שהשינוי מתחולל במישורים רבים באותה תקופה, ובמקביל כל התחושות אצל האשה מועצמות כתוצאה מפרצי הורמונים. אם בעבר נתפס ההריון כמצב השייך לאשה בלבד, היום מקובל להתייחס להריון משפחתי – כזה המשפיע על שני ההורים ועל ילדיהם הבוגרים.

 

האם שינויי מצב הרוח תלויים בהורמונים בלבד?

עד לשבוע ה-16 בהריון, שינויים הורמונליים מהווים גורמים משמעותיים המשפיעים על מצב הרוח של האשה. בדומה לתסמונת קדם ויסתית (pms), השינוי מתבטא במצבי רוח קיצוניים, פגיעות יתרה, ומעבר מהיר בין מצבי רוח שונים.

שינויים הורמונליים כשלעצמם משפיעים, אולם בנוסף אליהם קיימות גם השפעות סביבתיות רבות: חרדות הקשורות להריון, אי ודאות ביחס לעתיד, מצב התקשורת ותגובת בן הזוג וכן חוויות מהעבר שעלולות לצוף בזמן ההריון. תגובת בן הזוג יכולה במידה רבה להעצים או למתן את תחושות האשה ותגובותיה.

קיימת הילת זוהר העוטפת את נושא ההריון, הלידה והאמהות. נשים רבות מפנימות את הילת הזוהר הזו ולא משאירות מקום לכל הרגשות השליליים, החרדות, האמביוולנטיות והמועקות. החרדות והרגשות השליליים אינם מנת חלקן של הנשים בלבד, אלא גם של בני זוגן. מחקרים מראים שכאשר הנשים מתמודדות ומעבדות יותר את רגשותיהן השליליים בעת ההריון, מקרי הדיכאון שלאחר הלידה מתמעטים.

 

מה הם מקורות החרדה והמועקה בעת ההריון?

לכל אשה ולכל זוג יש את עברם הייחודי, המשפיע על הנושאים הצפים בעת ההריון. יחד עם זאת, ישנם תחומים שכיחים העולים בתקופה זו ומטרידים את האשה ובן זוגה:

 

איך מתמודדים עם כל אותם רגשות הצפים בזמן ההריון?

בעיקר בתקופת ההריון הראשונה, עד לשבוע ה-16, חלק ניכר מהשינויים במצבי הרוח הינם כמעט ובלתי נמנעים, כיוון שמקורם הוא בעיקר גופני. יחד עם זאת, התמודדות נכונה עם השינויים הללו, גם מצד האשה וגם מצד בן הזוג, יכולה למתן את ההשפעה ובעיקר את ההשפעה לטווח הארוך. במידת הצורך, ניתן להיעזר בטיפול (זוגי או יחידני) שבו יוכל המטופל לקבל כלים שיעזרו בהתמודדות עם תקופה קשה זו.

בהמשך ההריון, השינויים ההורמונליים מתמתנים, אך את מקומם תופסים רגשות אמביוולנטיים רבים וחרדה מפני הבלתי צפוי. קורס הכנה ללידה בשלב זה יכול לעזור מאד לבני הזוג להתמודד עם רגשות אלו, ולהפוך את חווית ההורות לטובה יותר בהמשך. מלבד מידע העובר לבני הזוג בזמן הקורס, עצם המפגש עם זוגות אחרים הנמצאים במצב דומה יוצר פתח ומקום להביע את כל אותם רגשות ופחדים, אשר מודחקים ומושתקים בסיטואציות אחרות. מתן מקום לכל אותם רגשות מאפשר לבני הזוג לעבד אותם כבר בתקופת ההריון ולהגיע מוכנים יותר ללידה ולתפקידם החדש כהורים.