גם אני מולטי אמא!
בואו נודה באמת, אף אחת מאיתנו לא נולדה להיות אמא, אף אחד גם לא הכין אותנו לתפקיד הזה. לא אמרו לנו שלושה חודשים מראש, "אמא לעתיד יקרה" החפיפה מתחילה, אנחנו נלמד אותך איך להניק ואיך להרדים.. אנחנו נלמד אותך להתאהב בו ממש מהרגע הראשון ולהתעורר כל לילה בחיוך.
מאת: טלי ברסקי לוי - אמא של שופי
בואו נודה באמת, אף אחת מאיתנו לא נולדה להיות אמא, אף אחד גם לא הכין אותנו לתפקיד הזה.
לא אמרו לנו שלושה חודשים מראש, "אמא לעתיד יקרה" החפיפה מתחילה, אנחנו נלמד אותך איך להניק ואיך להרדים.. אנחנו נלמד אותך להתאהב בו ממש מהרגע הראשון ולהתעורר כל לילה בחיוך.
אף אחד לא סיפר לנו על האחריות ועל זה שמדובר במשרה שאף פעם לא נגמרת, שתמשיכי לעבוד גם בימי המחלה וגם בימי החופשה שלך ואף אחד לא יפטר אותך גם אם מדי פעם ממש תרצי לצאת לפגרה.
אם כך, מה בכל זאת הופך אותך למולטי אמא?
הפרשנות של מהי מולטי אמא עבור כל אחת מאיתנו נובעת מהשוויון לערך. כל אחת מאיתנו מרגישה שוות ערך מסיבה אחרת. יש מאיתנו שירגישו שוות ערך כאשר הן ידאגו למשק הבית ויטפלו בילדים בשנים הראשונות, יש מאיתנו שירגישו שוות ערך אם הן יחזרו אחרי שלושה חודשים לעבודה וימשיכו לטפח קריירה מפוארת לצד אימהות. השוויון לערך הוא עניין סובייקטיבי, עניין של השקפה אישית. משמע שאין אמת מוחלטת אחת לשאלה מה היא מולטי אמא. מה שנכון בעיניי אמא אחת לא בהכרח נכון בעיניי אמא אחרת, אם נכיר ברעיון שכל אמא היא מולטי אמא בדרך שלה בעצם נדע לקבל את עצמנו ככאלו ולקבל גם גישות של אימהות אחרות כגישות נכונות, עבורן.
אחת הסיבות לתסכולים שלנו טמונה בתהיות האם אנחנו באמת מולטי אימהות או שאולי התפקיד שייך לאמא אחרת שיותר מתאימה למודל הזה. מאחר ולכל אחת מאיתנו מערכת סובייקטיבית שונה של הנחת יסוד "מה הופך אותך למולטי אמא", הרי שתחושת הערך היא תכונה יחסית גם כן. וכך גם הפוטנציאל בפגיעה בערך ולכן חשוב שנהיה שלמות בבחירות שלנו כאימהות, אחרת הערכיות עלולה להתערער בכל פעם שנהיה חשופות למעשים, מחדלים ואמירות שלא יהיו תואמים לסוג האימהות שאנחנו.
על מנת שתשלימי עם העובדה שכל אמא היא מולטי אמא, נתמקד רגע במטרות שלנו, המטרה של כולנו היא זהה, להיות אמא טובה- זוהי מטרה כללית שגורמת לנו להרגיש חלק מהקבוצה החדשה שאליה אנחנו משתייכות - קבוצת המשפחה המתרחבת, קבוצת האימהות. השוני בנינו נובע מהדרכים שלנו להשיג את המטרה. אם נבין שהמטרה היא רעיון סובייקטיבי, אין באמת חשיבות לאם נשיג אותה או לא. אם המטרה שלנו היא להיות מולטי אימהות הרי שתמיד נעשה את הכי טוב שאנחנו יודעות ויכולות, וזוהי המטרה עצמה, הדרך.
ומכאן, מסתבר שגם את מולטי אמא! ולכן,
1. תני אמון ביכולת של עצמך- לא כל משימה מצליחה מהניסיון הראשון, נדרשת התמדה וסבלנות ואימון למטרת שיפור.
2. שתפי, תתייעצי ותקבלי עזרה אם רק תרצי- השיתוף הוא לקיחת אחריות, כך תמנעי ממצב של "אני כל יודעת"/"אני לא יודעת כלום" תוכלי לחלוק ולקבל תשובות שנראות לך הגיוניות.
3. רק את מחליטה- את רשאית לשמוע, לקבל עצות וטיפים אבל רק את מחליטה, רק את יודעת מה הכי טוב עבורך ועבור הילד שלך.
4. תהיי כנה- הכנות מוציאה מאיתנו גם אמירות קשות שעלולות לערער אותנו מול הסביבה שאליה אנחנו משתייכות. לא כל אמא תודה בקשיים שלה, במצוקות שלה והרי שרק הכנות תקדם אותך בלקבל עזרה או לפרוק מצוקה.
5. קבלי ותני עידוד למולטי אמא אחרת- כאשר אנחנו מבטאות את הקושי שלנו אנחנו לא מבקשות פתרונות, אנחנו זועקות לחיבוק ולחיזוק. שזהו סוד העידוד. העידוד הוא הגורם העיקרי בתהליכי צמיחה, הרחבת יכולת מימוש עצמי, הגשמת הפוטנציאל שלנו בלהיות מולטי אימהות.