עשי ואל תעשי עם תמונות הילדים בפייסבוק
אילו תמונות לא כדאי שתשתפו בפייסבוק גם אם בטוח תקבלו עליהן מיליון לייקים?
מאת: הילה אלפר
איך אנחנו אוהבות להשוויץ בקטנטנים שלנו.. כל ציון דרך שהם עוברים, כל חג וכל טיול. אנחנו כל כך גאות בהם על כל מילה ראשונה ("גאונה!"), על הבימבה הראשונה ("יהיה נהג מרוצים בטוח כשיגדל") וכל חיוך עבורנו הוא חג (ציידי הדוגמנים אוטוטו יעמדו אצלנו בתור..).
הכיף הגדול במדיות החברתיות, הוא כמובן הפידבק המיידי והמפרגן מהחברות: "בונבון", "מהמם", "יפהפיה", "ממש מקטלוג!" ולא נקפח גם את "הורססס" וכל אלה מלווים בכמות לייקים שגדלה בקצב מסחרר.
עוד שימוש, שמסתבר שהוא די נפוץ, הוא להציץ בתמונות הילדים שמעלה האקס המיתולוגי ולחייך בהנאה שהילדים שלנו יצאו הרבה יותר יפים ומוצלחים.
נחמד, נחמד אבל...
עם כל הפן החברתי הנחמד והפרגון הרחב גם מחברים שנמצאים רק במרחב הוירטואלי שלנו ומעולם לא פגשנו פנים מול פנים, יש גם כמה סכנות שחשוב לשים לב אליהם. היום, יש מודעות גדולה יותר לבעיית הפדופיליה ועל מנת להגן על משפחתנו חשוב לדעת אילו תמונות כנראה שלא כדאי לפרסם.
תמונות ערום של תינוקות וילדים
זוכרות את תמונות הילדות המצהיבות שיש להרבה מאיתנו, בהן אנחנו כפעוטות, משחקות ערומות בדשא או בים במשחקי מים באחד מימי הקיץ? תמונות קסומות בדרך כלל והחיוך המאושר על פנינו בולט למרחוק. תמונות אלו, היו שמורות לאלבומים המשפחתיים המצהיבים, שיצאו מהארון בערך אחת לעשור ונחשפו באווירה נוסטלגית רק למעגל המשפחתי הקרוב. התמונות שמפורסמות במדיות החברתיות מופצות ללא שליטה שלנו על מי וכמה יצפו בתמונות. העדר השליטה קשור גם לקלות שבה ניתן להוריד את התמונות ולהעלות אותן, ללא אישור שלכם, לאתרי פדופילים למיניהם
מידע או תמונות מביכות של הילדים
גם אם את מרגישה גאווה והתרגשות ולכן מפרסמת מיד הודעה בפייסבוק או בטוויטר: "ביתי קיבלה היום את הוסת הראשונה שלה" - אל תתפלאי אם ההודעה לא תתקבל באהדה על ידי ביתך ואת עלולה לגרום למבוכה רבה בקרב חבריה. גם תמונה של איבר המין של התינוק באחת מקבוצות האימהות כי את מאד רוצה להתייעץ לגבי אדמומיות מדאיגה- עלולה להביך אותו בהמשך. כך לגבי תמונות או פוסטים הקשורים לתופעות גיל ההתבגרות, חשיפת סודות שסופרו לכן בדיסקרטיות או תמונות לא מחמיאות (בעיקר של ילדים בגיל בית הספר). רשת האינטרנט היא ארכיון עצום של מידע על כל אחד ואחת מאתנו. מה שנעלה היום ברשת – יעלה בקלות בעתיד ועלול "לרדוף" את הילדים שנים רבות.
חשבו היטב אלו פוסטים סביר להניח שיביכו את ילדיכם היום או בעתיד והמנעו מכך. יש מידע מסויים ותמונות רבות שרצוי שישארו במסגרת המשפחתית ולא יופצו למעגלים הרחבים יותר.
תמונות ומידע על בית הספר או הגן בהם לומדים הילדים
הילדים שלנו נמצאים במסגרות מוגנות ומגוננות ואין ממה לחשוש?- לא בטוח. יש שומר בכניסה לגן ולבית הספר, ואנחנו מאד רוצות להירגע במחשבה שרק לאנשים שרשמנו בתחילת השנה תהיה גישה לקטנטנים שלנו. בפועל, מעט מדי צוות ויותר מדי ילדים בתוספת מידע על הילד ועל המשפחה שניתן לאתר בקלות בגוגל.
כבר היו מקרים של אנשים זרים, שניגשו לילדים, הציגו מידע על המשפחה כאילו הם מכרים ותיקים וניצלו את תמימותם של הילדים. עדיף להמנע מפרסום שם בית הספר/הגן.
תמונות משותפות עם ילדים של אחרים
המודעות לסכנות ברשת הולכת וגדלה והורים רבים מעדיפים שילדיהם לא יופיעו בתמונות, שאין להם שליטה עליהן, במדיות החברתיות. חוץ מזה, שכבר היו מקרים, בהם פרסום מקרי של תמונה מחופשה הכניסה את המשתתפים בה לבעיה מול המעסיק/ מול האישה מכיוון שגרמה לכך שנתפסו על חם במקום שאינם אמורים להיות בו...
כבדו את חבריכם. אל תפרסמו תמונות ללא אישורם.