ילד ירוק / ילדה ירוקה – מגמה צומחת

מוצרים אורגניים אינם עוד טרנד חולף כי אם דרך חיים. מחירם היקר יחסית, ביחס למוצרים מקבילים רגילים, נמצא אמנם במגמת ירידה כל הזמן, אך אינו מונע מהקהל הרחב לצרוך אותם באופן מלא או חלקי. שוק מוצרי התינוקות לא נשאר אדיש למגמה אף הוא, וניתן כיום למצוא חברות רבות הנענות למגמה ומשלבות במוצריהן רכיבים אורגניים.



ילד ירוק / ילדה ירוקה – מגמה צומחת

עריכה: אורנה מלכי לבנה

צילום באדיבות 2p סטודיו
 

מוצרים אורגניים אינם עוד טרנד חולף כי אם דרך חיים. מחירם היקר יחסית, ביחס למוצרים מקבילים רגילים, נמצא אמנם במגמת ירידה כל הזמן, אך אינו מונע מהקהל הרחב לצרוך אותם באופן מלא או חלקי.

 

מזון אורגני לתינוקות

גם יצרניות המזון להמונים אינן נשארות אדישות למגמה הבריאותית הזו ובטח שאינן יכולות לפסוח על אופנה בינלאומית צומחת, ומשיקות סדרות מוצרים המבוססות (אם באופן מלא ואם חלקית) על רכיבים אורגניים. שוק מוצרי התינוקות לא נשאר אדיש למגמה אף הוא, וניתן כיום למצוא חברות רבות הנענות למגמה ומשלבות במוצריהן רכיבים אורגניים- ביניהן ניתן למצוא את חברת מטרנה שהשיקה דייסות אורגניות.

מה היא חקלאות אורגנית? חקלאות אשר משלבת תנאי גידול ידידותיים לסביבה, ללא שימוש בכימקלים, לדישון, הורמונים להאצת צמיחה, וריסוס, תוך הרמוניה מלאה עם הטבע, בין היתר גידול התוצרת בהתאם לעונה ללא יצירת תנאי אקלים מלאכותיים. התוצאה הנה תוצרת חקלאית באיכות גבוהה, בכמות פחותה וקטנה ביחס לתוצרת החקלאית המודרנית (בשל כך גם מחירה יקר באופן משמעותי), בעלת ערכים תזונתיים גבוהים וללא חומרים מזיקים שלהם השלכות בריאותיות לטווח הרחוק. 

מאחורי תזונה אורגנית עומדת פילוסופיה שלמה אשר פרט לתרומה הבריאותית שלה לגוף, היא דוגלת בהרמוניה עם הטבע כך שלמעשה תהליכי הגידול גם אינם פוגעים בסביבה ולעיתים אף מועילים לה.

 

המזונות האורגניים הנמכרים בחנויות, מיוצרים מחומרי גלם אורגניים באישור ופיקוח גוף מפקח מוסמך (במקרה של מטרנה – אגריאור). המוצרים עומדים בכל התקנים האורגניים הנדרשים לכל אורך הדרך – מחומרי הגלם ועד לתהליכי הייצור.

 

מזון אורגני לתינוקות בעולם מצוי בהתפתחות מואצת. בעולם חלה פריצה גדולה בתחום לפני כ- 10 שנים ומאז יש עליה יציבה בשימוש במזון אורגני לתינוקות. השוק האורגני הישראלי הכללי עדיין בחיתוליו שוק של כ- 150 מיליון ₪ המורכב מקטגוריות מזון רבות, מהווה 0.3% - 0.5% מסך שוק המזון בישראל, שיעור גידול שנתי מוערך בכ- 25% לשנה.

 

תינוקות הנם אוכלוסייה הרגישה במיוחד לרעלים ולמחוללי אלרגיה בשל היות גופם רגיש וקטן יחסית.  כפועל יוצא מתוך המודעות לעובדה זו,  ניתן למצוא בתים רבים בהם יש הפרדה בין המזונות אותם צורך התינוק/הילד הצעיר במשפחה לבין שאר בני הבית בעוד התינוק מקבל מזון אורגני והשאר צורכים מזון רגיל (משיקולים כספיים).

 

מחקרים שנעשו בנושא האוכל האורגני הביאו לשתי מסקנות עיקריות:

1. החשיפה העיקרית של ילדים לשאריות חומרי הדברה, מקורה בתזונה וזאת כתוצאה מהשימוש בחומרי הדברה וריסוס בגידולים חקלאיים ולא כתוצאה מחשיפה בבית, בבית הספר או בשל זיהום סביבתי.

2. צריכת מזון אורגני יכולה למנוע את החשיפה המסוכנת לחומרי ההדברה הידועים כפוגעים במערכת העצבים של פעוטות וילדים.

 

העובדות ברורות: בתוצרי החקלאות הקונבנציונאלית נמצא ברוב המכריע של המקרים שאריות חומרי הדברה. שאריות אלו עוברות בתוך מערכת העיכול שלנו, בכל חלקי הגוף ונישאות בדם, בכבד שמנטרל רעלים ובמערכת השתן משם חלק תוצרי הפירוק שלהן מופרשים. את הנזקים הנגרמים לגופנו משאריות חומרי ההדברה חוקרים היום בכל העולם, מקשרים אותם לסרטן, היפראקטיביות, אוטיזם, נזקים לכבד, הרעלות מסוגים שונים וכו'

 ולנו נותר רק לנסות ולעבור בהדרגה למזונות אורגניים, לקוות ששוק הצרכנים האורגנים ילך ויגדל, שהמחירים ירדו ושהמזון האורגני יהיה זמין ובמחיר שווה לכל נפש.

 

לבוש אורגני

עדיין בחיתוליו אך תופס תאוצה -  תחום הטקסטיל הידידותי לסביבה והאורגני.

ניתן למצוא בשוק מגוון מותגים המייצרים בגדים, תיקים ואביזרים מחומרים ממוחזרים, מחומרים שייצורם אינו פוגע בסביבה ובגדים העשויים כותנה אורגנית.

הכותנה גדלה ללא שימוש בחומרי דישון והדברה סינטטיים ונצבעת בחומרים טבעיים. תהליך הגידול והעיבוד מפוקח על ידי תו תקן עולמי מחמיר, תוך הקפדה כי עובדי התעשייה מועסקים בתנאים הוגנים. הכותנה האורגנית רכה, עמידה ביותר, מתכבסת היטב ועוזרת במניעת גירויים.

 

דוגמא לחברות המתמחות במוצרים כגון אלו: מותג "פלרוויל" המתמחה בתיקי החתלה לאם, ומותג belly buttoun הגרמני המשווק בישראל ברשת מאדרלנד המתמחה בבגדי תינוקות מכותנה אורגנית.