תנאים חומריים? או תנאים רגשיים? במקום העבודה

תנאים חומריים הינם מנת חלקה של כל מערכת עיסקית. מבחינת מקום העבודה מדובר בפונקציה הגלויה של המקום- בתלוש המשכורת שלך. מקום העבודה בא לספק בראש ובראשונה בדיוק את זה - פרנסה למשפחה! ומה עם התנאים הרגשיים? יש כזה דבר אצלך בעבודה?



מאת: ריקי לוי דינר, מאמנת אישית וזוגית מנחת סדנאות לאחר לידה



תנאים חומריים? או תנאים רגשיים? במקום העבודה

אפילוג

כשהיינו קטנות חלמנו כולנו על השמלה הלבנה, על הבית הקטן עם הגדר הלבנה – המון לבן היה שם בחלומות. רצינו להגדיל ולעשות, לכבוש כל פסגה אפשרית בדרך אל האושר, או שמא זה היה העושר? אני כבר מבולבלת. החיים עברו האושר הגיע והעושר, זה ב-ע', לא בהכרח. המשכנתא טופחת, גני הילדים, שלא לדבר על ההפעלות לילדים בקיץ המרוקנות את חשבון הבנק של כל הורה ממוצע בישראל.  ואת תוהה בינך לבין עצמך האם כך דמיינת את חייך? האם כדאי לך לעזוב את מקום העבודה הנוכחי בשביל עוד 1000 ש"ח במשכורת? האם זה מה שישנה את המצב?

מזכירים לך מנגד כי טוב לך בעבודה הנוכחית וכי הכסף לא שווה את זה, אבל משהו בתוכך נזכר באותו חלום לבן בילדות ונחמץ.

אז ביננו, באמת...כשאת קמה בבוקר להרוויח את לחמך, מה יותר חשוב לך- האושר או העושר?

בחני את עצמך...

 

תנאים חומריים בעבודה

תנאים חומריים הינם מנת חלקה של כל מערכת עיסקית. מבחינת מקום העבודה מדובר בפונקציה הגלויה של המקום- בתלוש המשכורת שלך. מקום העבודה בא לספק בראש ובראשונה בדיוק את זה - פרנסה למשפחה!

כולם מעוניינים לקבל משכורת המצדיקה את עבודתם, בין אם את שעות העבודה או את היוקרה הנלווית להם. לדוגמא מנכ"ל ולו מעצם היותו מנכ"ל מצפה לקבל סכום העומד של 5 ספרות (לפחות).

למעשה, כמעט כל פרק בקורות חיינו מתורגם בבגרות לספרות-

תואר ראשון- הכנסה כך וכך..תואר שני מעלה את ההכנסה (כתלות בתחום העיסוק כמובן), ניסיון- מקנה יתרון, וכהנה וכהנה. במערכות העיסקיות קיימים אף תנאים חומריים הנצברים תוך כדי העבודה- הוותק, עליה בדרגה, בצבא לדוגמא רמת פעילות, קורסים שונים וכדומה.

כך שמעבר לעבודה עצמה אנו עוסקים כל הזמן במרדף אחר צבירת הנקודות המירבית שתתורגם ישירות להכנסה נוספת. לא רק זאת אלא שלעיתים נקודות אלו אף פועלות לרעתנו כאשר אנו שוקלים לעזוב מקום עבודה, ומוותרים על כך היות ומשמעות המעבר הינה ויתור על הוותק.

מצב לא פשוט המותיר הרבה אנשים מתוסכלים ולא ממומשים במקום העבודה הנוכחי שלהם רק בשל המחשבה על אובדן הכנסה פוטנציאלי.

מה שמביא אותי להמשיך לכתוב על התנאים הרגשיים בעבודה – תתפלאו קיימים.

 

תנאים רגשיים בעבודה

התנאים הרגשיים הינם למעשה הפונקציה הסמויה של העבודה הם נחשבים סמויים היות ולמרות חשיבותם הם לא מופיעים בחוזה ההעסקה חלק מהתנאים הרגשיים נופלים בתווך של החומריים ולהיפך, ולכן כן מופיעים בחוזה ההעסקה ואף מעוגנים בחוק כגון- נופש, העשרה, הבראה וכדומה.

תחת תנאים רגשיים גרידא ניתן למצוא את האווירה במקום העבודה, סביבת עבודה – הן אנושית והן אקלימית, סוג המתנות לחג, תחושת שליחות וכל אספקט אשר אינו משפיע ישירות על המשכורת אבל גורם לעובד לקום עם חיוך בבוקר למקום העבודה.

ארגונים חברתיים לדוגמא ידועים דווקא בתנאים הרגשיים שלהם ולא בחומריים. עבודות הנושאות עימן מסר ו/או תחושת שליחות חברתית לרוב אינן כאלו שבצידן שכר גבוהה, עם זאת ניתן למצוא שם אנשים המביעים את שביעות רצונם ממקום העבודה דווקא בשל תחושת השליחות והתרומה לחברה שהם מביאים עימם.

 

 

מה יותר חשוב- בחני את עצמך...

במבחן זה אין תשובה נכונה ותשובה לא נכונה. כל אחד והתייחסותו היא למקום עבודתו ולאספקטים נוספים בחייו. כל אחד ואחת מאיתנו אף יכולה לשנות תשובותיה בהתאם למצבה בחיים. כך למשל בצעירותנו חשובה לנו סביבת עבודה דינמית וצעירה המשרה אווירה טובה, ואילו בבגרותנו כאשר המשכנתא וחובות אחרים דופקים על דלתנו ייתכן ונסתפק אף במקום עבודה המשרה אווירה פחות חברית אך מכסה את המינוס בבנק.

ומה איתך?

סיכום

לצערי אין תשובה אחת באשר לשאלה מה יותר חשוב לך? העניין סבוך.

הרשי לעצמך להחליט, תוך שאת אומרת לעצמך כי ההחלטה תבדק ותשקל בשנית בכל נקודת זמן נתונה, וכל אימתי שתרגישי כי ההחלטה שהחלטת בעבר כבר אינה עומדת במבחן המציאות עבורך.

כמובן שהכי טוב למצוא עבודה המשלבת גם תנאים חומריים מעולים וגם תנאיים רגשיים. אם את כבר עובדת במקום שכזה- אשריך!

נשמח אם תענו על סקר קצר בן שאלה אחת בנושא הורות וקריירה בקישור הבא: סקר הורות וקריירה.