ארנקינו לאן – על תיאום ציפיות כלכלי בין בני זוג

חיים זוגיים מלאי חוויות, הפתעות, שמחות ותפישות עולם שונות לגבי נושאים ותחומים נרחבים. שיחות על כסף, החלטות בנוגע לרכישות מסוימות (גדולות או קטנות), על מה מוציאים כסף ועוד. נושאים אלו  יכולים להוביל לאי־הסכמות בין בני הזוג ולעיתים אף למריבות די גדולות וחמור מכך. כדי להמנע ממצבים אלו, הבאנו לפניכם במאמר זה מספר רעיונות להתייחסות ולטיפול בנושא.



ארנקינו לאן – על תיאום ציפיות כלכלי בין בני זוג

הכסף על השולחן

כדי להתחיל שיחה אמיתית וכנה בנושא כספים, יש "להניח את הקלפים על השולחן", כפי שנהוג לומר. זוגות בתחילת הדרך או לחלופין, זוגות שמנהלים שני חשבונות בנק נפרדים, צריכים לתת לבן או בת הזו שלהם את התמונה המלאה. מצב חשבון הבנק, הכנסות חודשיות, הוצאות קבועות, התחייבויות קודמות וכדומה. רק כאשר כל צד מודע לנתונים המלאים של הצד השני, רק אז אפשר לנהל שיחה עניינית, ולנסות למצוא כללי יסוד בהתנהלות הכלכלית שיהיו מתאימים לשני הצדדים.
שיחה כזו אינה קלה אף פעם. חשוב להתכונן לשיחה ולהגיע אליה ללא שיפוטיות או ביקורת, אלא ממקום של פתיחות, הכלה וכוונה אמיתית למצוא מכנה משותף.
 

רכישות גדולות ורכישות קטנות

מה עושים אם אחד מבני הזוג מעוניין לרכוש רכב חדש? איך מחליטים על החופשה הבאה? כמה מוציאים בסיבוב בקניון?
אם אפשר יהיה לקבוע כללי יסוד בהתנהלות הכלכלית, חיכוכים רבים ימנעו. תוכלו להחליט לדוגמה שרכישות בסכום כסף גדול יבוצעו רק לאחר הסכמה משותפת, או להסכים לכך שרכישות גדולות תבוצענה בזמנים מסויימים. במקביל ניתן לקבוע כי קניות של בגדים, ספרים, כלי־בית מסוגים שונים וכדומה יהיו לשיקול דעתו של כל צד ללא התערבות של הצד השני. 
החשוב ביותר הוא לקבל החלטות שיהיו מקובלות ומתאימות לשני הצדדים. חשוב לשמור על שוויוניות כדי שאף אחד מבני הזוג לא ירגיש שמזלזלים בו או לא מכבדים אותו.  
 

מטרות ויעדים – אישיים וזוגיים

לכל זוג יש מטרות שונות שהוא רוצה להגשים יחד. הצבת יעדים או מטרות משותפים נותנת לבני הזוג משהו לשאוף אליו, נקודה שממנה ניתן להתקדם לשלב הבא (כגון: רכישת דירה, תשלום הלוואת לימודים, טיול משחפתי גדול ועוד). חשוב להציב מטרות זוגיות ולשאוף אליהן תוך הבנה שהדרך להגשמתן תדרוש תכנון תקציב ועמידה בו (עם זאת חשוב להבין כי תכניות לחוד ומציאות לחוד ויש להיערך גם להוצאות בלתי צפויות ולקבל אותן בהבנה של שני בני הזוג).
שיחות על כסף הן אינן נושא נעים, והן מלוות לעיתים במבוכה. בתי־הספר אינם מעבירים שיעורים בנושא התנהלות כלכלית או ניהול תקציב. כאשר חיים בזוגיות יש למצוא את הדרך להתייחס לנושא בעדינות, בהבנה ובחוסר ביקורתיות. רק באמצעות תקשורת כנה ופתוחה אפשר להגיע להסכמות ולהימנע מכעסים בנוגע לכסף.