חוזה בין בני זוג לצורך הבאת ילד משותף – חלק ב'

רוצים להביא ילד משותף לעולם? מתלבטים איך לעשות זאת? עו"ד אורנה גלזן גונן המתמחה במעמד אישי, בדיני משפחה ובהסכמים כגון אילו, ממליצה: כיצד להכין חוזה בין בזוגי לצורך הבאת ילד משותף לעולם. בחלק זה של הכתבה נדון בבטחונות כלכליים, הסכם ממון, אימוץ הקטין, ובסכסוכים בין בני הזוג.



מאת: יעל סנדלר


חוזה בין בני זוג לצורך הבאת ילד משותף – חלק ב'

 

רוצים להביא ילד משותף לעולם? מתלבטים איך לעשות זאת? עו"ד אורנה גלזן גונן המתמחה במעמד אישי, בדיני משפחה ובהסכמים כגון אילו, ממליצה: כיצד להכין חוזה בין בני זוג לצורך הבאת ילד משותף לעולם. זהו חלקה השני של הכתבה לחלק א' לחצו הסכם להורות משותפת א'

 


מה לגבי בטחונות כלכליים ?

עו"ד אורנה גלזן גונן  יודעת כי אנשים לא אוהבים להתעסק עם המוות ואף לא עם מצבי מחלה ואיבוד כושר השתכרות , אך כאשר נולד ילד לבני זוג, עו"ד אורנה גלזן גונן מדגישה כי עליהם לחשוב על כל ההשלכות הכלכליות הללו.

 

א.       מה יקרה אם צד אחד ילך לעולמו ? כיצד ישלם הצד השני את חלקו  בהוצאות גידולו של הילד ?

ב.       מה יקרה אם צד אחד יחלה ויאבד את כושר השתכרותו ? כיצד ישלם הצד השני את חלקו בהוצאות גידולו של הילד ?

ג.        האם על כל צד לעשות ביטוח חיים וביטוח איבוד כושר השתכרות למקרים שכאלה ? על איזה סכום ?

ד.       אם אחד הצדדים ילך לעולמו האם תהיינה זכויות הסדרי ראיה או משמורת לסבא וסבתא, דהיינו להוריו ? האם יחולו על הסבא והסבתא כל שאר החובות הכלכליות שחלו עליו ? האם הסבא והסבתא ייכנסו לנעליו ?

ה.      האם על כל צד לערוך צוואה למקרה שבו ילך לעולמו ?

 

ידוע לכל כי צוואה היא מעשה חופשי וכל אדם יכול בכל רגע נתון לשנות צוואתו אז האם נוכל לסמוך על בן זוגנו שלא ישנה צוואתו וידאג לילד המשותף ?

 

עוה"ד אורנה גלזן גונן ממליצה ואף חושבת שעל כל הורה במדינת ישראל לדאוג לצאצאיו על ידי עריכת צוואה כדין , אצל עו"ד לענייני משפחה המתמחה בנושא צוואות. הורה שלא עושה כן חוטא לילדיו .

 

סיכסוכים בין בני הזוג

עו"ד אורנה גלזן גונ, מסבירה שחשוב לציין מה יקרה במידה ובני הזוג לא יסכימו ביניהם:

א.       אם לאחר שיוולד הילד המשותף יתגלעו סכסוכים כלשהם כולל משפטיים בין בני הזוג האם הם יפנו לבית המשפט או יפנו אך ורק לגישור או בוררות ?

ב.   מי יקבע מה תהיה זהות המגשר או הבורר ?

ב.       מי ישלם למגשר או לבורר ?


אימוץ הקטין

 

א.       אם מדובר בהסכם בין שתי נשים לסביות, המתכוונות לערוך הסכם ביניהם להביא ילד משותף לעולם ,ע"י תרומת זרע מבנק הזרע , וכי כל אחת מהן היא מתכוונת להרות  באותו הזמן או בזמנים שונים מתרומת זרע  , עו"ד אורנה גלזן גונן אומרת כי  יש לתת את הדעת בהסכם לעניין אימוץ האחת את ילדה של רעותה  כולל כל הזכויות הניתנות בחוק לצד מאמץ.

כנ"ל לגבי שני גברים הומוסקסואלים שמתכוונים להביא יחדיו ילד מזרעו של אחד מהם.

 

ב. יצויין כי  בשנת 2006 אימצו לראשונה באופן חוקי בנות זוג לסביות זו את ילדיה הביולוגיים של זו, והפכו לזוג החד מיני הראשון במדינת ישראל. מאז ניתנו עשרות צווי אימוץ נוספים לזוגות חד מיניים בהתאם לנסיבות של כל מקרה.

 

ג.        דהיינו אם בנות הזוג אינן רוצות כי אחת תאמץ את בנה או בתה  של רעותה הרי שעליהן להצהיר כך בהסכם ולהפך . דבר זה יקל את ההתייחסות  לעניין משפטי מורכב ורציני זה בעתיד .

 

 

הסכם ממון


א. עורכת הדין אורנה גלזן גונן , סבורה וממליצה לבני זוג  שכאלו המתכוונים  להביא לעולם ילד משותף לערוך הסכם ממון , (זהו הסכם נפרד )  ובו מוסדרים כל ענייני הרכוש ביניהם, זאת בהתאם לרצונם החופשי ,הנועד להבטיח כי גם במקרה של פרידה, לא יתעוררו מחלוקות קשות בין בני הזוג, וזאת על ידי כך שבני הזוג ייקבעו מראש את יחסיהם הממוניים. ניחא אם יריבו על כלי מטבח או ריהוט גן אבל לא על הילד.

ב. גם הסכם זה יש לערוך אצל עו"ד המתמחה בתחום המעמד האישי והינו בעל נסיון בהסכמים מסוג זה.

ולסיכום, אנשים בוגרים המעוניינים להביא ילד משותף לעולם , טוב יעשו אם ישקלו את כל הנושאים מראש ויעלו אותם בצורה ברורה ומפורטת בכתב, בהסכם משפטי כדין , אצל עו"ד למשפחה המתמחה בנושא.

נכון , יש לשלם שכר טרחה לעו"ד עבור עריכת החוזה בין בני זוג להבאת ילד משותף לעולם, אל תתפתו להכין הסכם זה לבד , זכרו כל אחד מקצועו ומומחיותו שלו . הסכם זה הצופה פני עתיד, ומתייחס לעתידכם המשותף ולעתיד ילדכם המשותף זכרו הזול הוא יקר והיקר הוא זול.