איך נבלה עם הילדים בסוכות בלי לעמוד בתור

איך לבנות סוכה ולקשט יחד עם הילדים, איך להעביר את החג בבית ולמה להשתעמם זה גם חשוב...



מאת: בילי לסקר יועצת ומדריכת הורים בשיטת אדלר, בעלת תואר B.Ed בחינוך ו-B.A במנהל עסקים

 

איך נבלה עם הילדים בסוכות בלי לעמוד בתור
חג סוכות, הזדמנות לעצור ולהיות קצת בבית...
בשנים האחרונות אני שומעת מסביבי הורים רבים שנמצאים כל הזמן במרוץ מתמיד  ובשאלת השאלות " מה נעשה עם הילדים, לאן נלך איתם, באילו אטרקציות עדיין לא הינו, באיזה צימר עדיין לא ביקרנו, צריך להעסיק אותם, הרי בבית משעמם להם באיזה חוג אתם, באיזה חוג אנחנו....
והילדים דרכנו, למדו מהר מאוד שלהיות בבית זה מילה נרדפת ללא לעשות כלום ו/או להשתעמם!
חג הסוכות לפנינו ועימו הזדמנויות רבות להיזכר בדברים שאפשר לעשות ביחד ולא רק לשם העשייה והעברת הזמן, אלא גם להיזכר שיש דברים מסוימים שאנו יכולים להקנות לילדינו שטומנים בחובם ערכים אותם היינו מאוד שמחים להנחיל לילדים.
 

בניית הסוכה

נתחיל בבניית הסוכה: כדאי ורצוי לשלב את הילדים בבניית הסוכה, להניח לדעות קדומות שקימות אצל חלקנו, שהילדים לא רק שלא יכולים ו/או מסוגלים לעזור לנו בעשייה של בניית סוכה (כי הרי זה למבוגרים בלבד), אלא הם גם רק מפריעים לנו כשאנו בונים את הסוכה.
תתפלאו, אבל אפשר להסתכל על הדברים ממבט עיניהם של הילדים. הם נרגשים לקראת החג, רוצים להרגיש שייכים למשפחה הגרעינית, לקבוצה הזו שלהם ואחת הדרכים להגברת תחושת השייכות היא לאפשר לילד להרגיש נחוץ ומועיל. לכן, אם נאפשר לילדינו לסייע לנו לבנות את הסוכה (להחזיק את המסמרים, להזיז את הסולם ביחד עם המבוגר ממקום למקום, לסחוב את הסכך ביחד עם ההורה) הדבר יגביר אצלם את תחושת השייכות מה שיוביל לרגשות חיוביים ואווירה טובה בבית. בנוסף אפשר להתייעץ איתם היכן כדאי להעמיד את הסוכה. ובאמת ובתמים להחשיב את דעתם. 
 

הכנת קישוטים

גם זו דרך להעסיק את הילדים, ליצור בעצמם ולהעביר זמן מהנה ביחד. לא צריך להיות אומן או מומחה בתחום, אפשר לקנות ניירות צבעוניים, דבק, להציץ קצת באינטרנט ולקבל רעיונות. גם ציורים "בלבד" יכולים להחשב כקישוט ראוי לסוכה.
 

בילוי בסוכה- שיתוף והקשבה

כולנו הורים עסוקים, מרוץ החיים מלווה את כולנו, חלקנו נמצאים שעות וימים ארוכים מחוץ לבית ומבלים זמן מועט עם הילדים, חלקנו לא זוכים לשבת מדי יום עם הילדים לארוחה משותפת ולכן חג הסוכות זו הזדמנות נפלאה לארוחות משפחתיות משותפות. ומה עושים? רק אוכלים? זמן הארוחה הוא זמן נהדר לשתף ולהקשיב, כדאי להוות דוגמה לילדים ולשתף אותם בסיפורים אישיים ואותנטיים שקרו לכם בעבודה, גם בדברים חיוביים וגם בדברים פחות משמחים, ברגע שאתם תהיו כנים ותשתפו אותם בנעשה איתכם בחיי היומיום הילדים ילמדו לשתף בחיי היומיום שלהם. אל תחקרו אותם. אפשר לעודד אותם לספר על ידי  משחק כמו :כל אחד מספר דבר אחד מצחיק שקרה לו בגן או בעבודה, או כל אחד מספר עם מי הוא אוהב לשחק /לבלות בעבודה ואיזו פעילות אתם אוהבים לעשות איתו (למשל חבר איתו אתם יוצאים לארוחת צהריים במשך היום). כך הילדים יהיו ממוקדים יותר ונוכל לפתוח להם ערוצי מחשבה שלא עלה בדעתם שצריך לשתף אתכם ושזה בכלל מעניין אתכם .
 

אושפיזין

אפשר לשבת עם הילדים ולחשוב ביחד מי הם האורחים אותם אנחנו רוצים להזמין להתארח בסוכה שלנו, אם זה מתאים לכולכם, תכננו כיצד תארחו אותם. רוב הילדים שמחים ונרגשים כשמגיעים אורחים, בוודאי שניתנת להם הזכות להיות שותפים בהכנות ובתכנון.
 
כל הדוגמאות הללו עשויות לשרת אותנו ואת הילדים גם בחיי היום יום ולא רק בחג הסוכות או במועדים בכלל. ככל שנרבה בפעילות משותפת בבית עם הילדים ונאפשר להם גם "להשתעמם", לא נרגיש שהמרוץ דוחק בנו ואפשר ואפילו כדאי לעיתים גם לעצור, לנוח ולהשיג לא פחות
 
בברכת חג סוכות שמח! 
 

אהבת? רוצה לצפות בעוד כתבות מצולמות של הוידאו-בלוג: "ההורות ע"פ בילי?"  - לחצי כאן