הקשר שבין תזונה נכונה ומניעת סרטן השד

לרגל חודש המודעות לסרטן השד בישראל, מידע על הקשר בין התזונה שלנו לאפשרות לחלות בסרטן ודרכי מניעה מגיל צעיר.



מאת: ציפי רוטשילד, דיאטנית מרשת מרפאות 'מכבי טבעי'


הקשר שבין תזונה נכונה ומניעת סרטן השד

לדברי ציפי רוטשילד, דיאטנית קלינית ומומחית לצמחי מרפא מרשת מכבי טבעי, "סרטן השד הוא הסרטן הנפוץ ביותר בקרב נשים בישראל , מידי שנה מתגלות כ- 4000 חולות חדשות במחלה וכ-900 חולות נפטרות כתוצאה ממנה. עיקר המשאבים במלחמה בסרטן השד ובסרטן בכלל מופנים לגילוי מוקדם ולטיפול בזמן החולי, מעט מאוד משאבים מוקצים למניעה".

 

לדבריה, על פי האגודה האמריקאית לחקר הסרטן, התזונה היא הגורם הסביבתי מספר אחת המשפיע על האפשרות לחלות בסרטן ולכן יש לנקוט בצעדים משמעותיים בכל הקשור לתזונה כבר מגיל צעיר. ציפי רוטשילד שמה דגש על מספר סמנים בדרך האמורים להדליק נורת אזהרה בכל הקשור לסרטן השד:

 

סרטן השד ועודף משקל

עודף משקל מעלה משמעותית את הסיכון למות מסוגי סרטן רבים ובמיוחד סרטן השד. במחקר הגדול ביותר שנערך אי פעם [אוכלוסיה בת 900,000 איש ובמשך 16 שנים] על ידי האגודה האמריקאית לחקר הסרטן ,נמצא שבקרב נשים בעלות עודף משקל בינוני וגבוה הוכפל הסיכוי למות מסרטן השד ואצל נשים שמנות מאוד הסיכוי למות ממחלה זאת הוא פי 3 יחסית לאוכלוסיה רזה.

זאת ועוד הן במחקר זה והן במחקרים נוספים נמצא שנשים שהפחיתו מעודף משקלם לפני גיל 45 [לעומת אלו ששמרו עליו או הגדילו אותו] ,הקטינו את הסיכוי לחלות במחלה זו ואילו בקרב נשים שהעלו במשקלן כמבוגרות ובמיוחד בתקופת גיל המעבר ולאחריה עלה בוודאות הסיכוי לחלות במחלה זו.

 

הקשר שבין עודף המשקל והמחלה:

1.תאי השומן מעודדים את יצירת ההורמון אסטרוגן המקושר עם המחלה.

2.הקושי בגילוי ידני מוקדם עקב רקמת שומן רבה .

 

המסקנה המתבקשת ממחקר זה וממחקרים נוספים שתומכים בו היא ששמירה על משקל גוף תקין, במיוחד בתקופה שלפני גיל המעבר, מקטינה משמעותית את הסיכוי לחלות ולמות מסרטן השד.

 

סוכרים בתפריט

מחקר איטלקי שנערך על כ- 5000 נשים מצא קשר בין צריכת מזונות מתוקים ובין תחלואה בסרטן השד, ההסבר טמון בכך שסוכרים מעלים את הפרשת האינסולין וזה מעלה את הפרשת האסטרוגן, הורמון נשי המקושר עם הופעת המחלה. האגודה הישראלית למלחמה בסרטן נותנת סימוכין למחקר זה, אך מנגד כמעט ואין שום פעולה הסברתית בנושא.

מסקנה מתבקשת היא לצרוך פחות מתוקים בתפריט היומי.

 

שומן ומוצרים מן החי

מחקרים רבים מעידים על הקשר בין צריכת מוצרים מן החי בכלל ושומן מן החי בפרט ובין תחלואה. בסרטן השד, כך לדוגמא מחקר שנערך ביפן בקרב אוכלוסיה של כ 122,000 אנשים מצא שבקרב נשים שצרכו בשר בצורה יומיומית לעומת אילו שלא עשו כך עלה הסיכוי לחלות במחלה כמעט פי 4.

במחקר שנערך לאחרונה בדנמרק נמצא קשר בין צריכת חלב מרובה וסרטן השד, אולם גם מחקרים מוקדמים מעידים על כך וכבר בשנת 1975 פורסמו תוצאות מחקר רב היקף שמצא קשר בין צריכת שומנים, מהחי בפרט, וסרטן השד.

מסקנה מתבקשת היא לצרוך פחות בשר, ביצים, גבינות שמנות.

 

מה מומלץ לאכול?

קבוצת הירקות והפירות עשירה ביותר בחומרים הנקראים בשם אנטי-אוקסידנטים, (נוגדי חמצון). האנטי-אוקסידאנטים משתתפים בין היתר בנטרול תהליכים מזיקים בתא ובהם תהליכים סרטנים.

 

קיימים שלל פירות וירקות ולהלן המומלצים שבהם:

פירות יער: חמוציות, אוכמניות, ,פטל, דובדבנים.

פירות היער עשירים ביותר באנטי-אוקסידנאטים, הסוד טמון כנראה בצבע הכחול אדום שלהם, פירות היער שומרים על תכונותיהם המצוינים גם כאשר הם מיובשים, מוקפאים,או מופיעים בריבות,יוגורט, מוקפאים ועוד.

 

סלק:

סלק מכיל אנטי-אוקסידנט מסוג ביטא קינן שמעניק לו את הצבע האדום. במחקר שנערך בגרמניה בשנת 1994 נמצא שהסלק מכיל כמה מן החומרים היעילים והחזקים במלחמה בסרטן. ברפואה המשלימה מייחסים למיץ הסלק יכולות נפלאות בסילוק רעלנים.

 

רימונים:

כמו הסלק גם הרימון עשיר ביותר באנטי-אוקסידנטים שמקורם בצבע האדום שלו, יתרונותיו של הרימון נשמרות אפילו לאחר חצי שנה בקירור. ברפואה המשלימה הוא נחשב מחזק דם.

 

עגבניות ואבטיחים:

עגבניה ואבטיח עשירים בליקופן שמעניק להם את הצבע האדום. הליקופן הוא חומר אנטי סרטני שאינו נהרס בבישול ולכן אפשר ליהנות גם מיתרונותיו ברוטב העגבניות או כקטשופ.

 

ירקות ופירות כתומים:

בטטה, גזר, דלעת ומלון -מכילים בטא קרוטן חומר מקדים לוויטמין a שעוזר במניעת התחלואה בסרטן.

 

קבוצת המצליבים:

ברוקלי, כרוב, כרובית, סלרי, כרוב ניצנים. בתהליך העיכול של קבוצה זאת נוצרים חומרים אשר בולמים יצירת אסטרוגן בצורתו המזיקה.

 

מספר המלצות כלליות לתזונה בריאה ומונעת: