#אבא בארבע - למצוא את האיזון שלך

נתונים חדשים מתוך 'סקר ההורות הלאומי' לקראת יום המשפחה שיצויין חודש הבא: 89% מהאבות מעוניינים להיות עם הילדים אחה"צ, אבל חוששים לעשות זאת; 64% מהאימהות  נמצאות עם הילדים בשעות אחה"צ לעומתן  רק 46% מהאבות



#אבא בארבע - למצוא את האיזון שלך
 
 
בסקר הורות לאומי שערכה נציבות שירות המדינה, 89% מתוך האבות שאינם נמצאים עם ילדיהם בשעות אחה"צ ציינו כי הם מעוניינים להיות עם הילדים אך לא עושים זאת בפועל. אצל אימהות ניתן לראות הבדל משמעותי בין נשים המרוויחות שכר גבוה יותר לאלו המרוויחות שכר נמוך הנמצאות עם ילדיהן בשעות אחר הצהריים, כלומר, ניכרת פגיעה בשכרן במידה והן מממשות את זכויות ההורות שלהן. אצל אבות , לעומתן, אין הבדל בין אבות המרוויחים שכר גבוה או נמוך הנמצאים עם ילדיהם אחה"צ. 
סקר ההורות נעשה לקראת יום המשפחה אשר יצוין בחודש הבא, ובמסגרת השקת קמפיין #ארבע_בארבע של נציבות שירות המדינה בשיתוף עם ארגון עבודה שווה, עיריית ירושלים, נעמת וארגונים נוספים. מטרת הקמפיין להעלות את המודעות  והלגיטימציה לאימוץ מדיניות תומכת משפחה ע"י מקומות העבודה, לעודד אבות לממש את זכויותיהם ולשמור על איזון בית-עבודה. 
נציב שירות המדינה, פרופ' דניאל הרשקוביץ, אמר כי שירות המדינה שואף להוות מודל לארגון תומך משפחה. ארגון המעודד ומחזק את שני ההורים במחויבות למשפחה, באופן מאוזן למחויבות המקצועית שלהם למקום העבודה. "כמעסיק הגדול ביותר במשק אשר ערכים ונורמות של שוויון וגיוון הם נר לרגליו, תפקידנו הוא לייצר אקלים ארגוני בו כל עובד מכיר  ומודע לזכויותיו, וחש בנוח לממשן בכל התחומים."
 
תוצאות הסקר החדש  גם מראות בבירור את הפער הקיים במימוש זכות לזמן איכות עם הילדים  ומגלות את החסמים לכך, כפי האבות ציינו:  חסם אחד מתייחס לפגיעה בשכר (43%) ובקידום (41%). השני מתייחס לחוסר תמיכה מצד הממונה (37%) ומצד עמיתים בעבודה (25%).  
 
המשמעות דרמטית: לא מספיקות זכויות וחקיקה. ללא לגיטימציה מצד המעסיקים ושינוי בתרבות ובאקלים הארגוני , אנו נישאר במצב סטטי בו האמהות נשארות המטפלות העיקריות - למרות רצון האבות להיות מעורבים ופעילים.
 
נתונים נוספים שנאספו בחודשים האחרונים מעידים כי הקורונה והתעסוקה מהבית עשויים לשנות באופן מהותי דפוסים קיימים. נשים וגברים בשירות המדינה אשר עבדו מהבית בעת המשבר העידו כי מקומם של האבות כפעילים ומעורבים בבית ובמשפחה עלה משמעותית בעת העבודה מהבית.
 
מיכל לזרוביץ', מנהלת האגף לשוויון מגדרי ויועצת הנציב לקידום נשים, אמרה "החסמים הקיימים אינם מאפיינים רק את שירות המדינה לכן החלטנו לצאת בקמפיין ציבורי נרחב חוצה מגזרים. זכויות רבות כבר קיימות בשטח, אבל ללא רוח גבית ומתן לגיטימציה אמתית למימוש הזכויות מצד מנהלים ומנהלות בארגונים – שום דבר לא ישתנה. באמצעות הקמפיין אנו רוצים לייצר שיח והתגייסות ברחבי המשק ושל מובילי דעה כדי לגרור שינויים בתרבות ואקלים התעסוקתי בישראל".
 
הקמפיין #אבא_בארבע שם במוקד את האבות במטרה להגביר מודעות ונכונות להורות פעילה , אבל גם  פונה ישירות למנכ"לים\יות ולמעסיקים/מקבלי החלטות בארגונים שיהיו נושאי הבשורה ויעבירו את המסרים הללו באופן אקטיבי בעצמם.
שינוי הדפוסים הקיימים יביא רווח לכולם- לאבות ששואפים להיות פעילים, לאמהות ששוויון הזדמנויות יהיה ריאלי יותר עבורן, לילדים- הזוכים הגדולים, שיזכו גם לאבא וגם לאמא שותפים אקטיביים בחייהם.
 
בנוסף, זהו שינוי מנצח גם למעסיקים.  מחקרים מוכיחים כי גמישות בשעות העבודה  מגדילה בכ-10% את פרודוקטיביות החברה ומשפיעה משמעותית על מוטיבציית העובדים ושביעות הרצון שלהם. כמו כן, ארגונים תומכי משפחה יגדילו את הסיכוי למשוך עובדים איכותיים ולשמר עובדים טובים. 
 
קמפיין #אבא_בארבע הוקם בשותפות עם מספר ארגונים לקידום אופרטיבי ופרקטי של הנושא: ארגון עבודה שווה, נעמ"ת, עיריית ירושלים וההסתדרות. וכן, התנדבו גופים ואנשים פרטיים להיות נושאי הבשורה ולסייע בתכנון, יישום והפצת המסרים במגוון דרכים: גרטל שיינר אוניקס הפקות וקריאייטיב, הכוורת, יח"צ הילה עובדיה אקרמן, טל חן - פרסומאי וסופר ילדים, מערך הסייבר הלאומי, נגב19, CLI, בי"ח אברבנאל, תמי בן גל – תקשורת שיווקית אפקטיבית, עו"ד דקלה הרמן כהן ועוד. 
 
לקמפיין הצטרפו למעלה מ-70 ארגונים מכלל המגזרים, בינהם: ההסתדרות, שטראוס, חברת החשמל, אינטל, אוניברסיטת ת"א, תנועת המושבים, קרן רמון, תפן, ויצו, חברת החשמל, משרדי ממשלה רבים (כדוגמת משרד החקלאות, משרד התחבורה, רשות האכיפה והגבייה ועוד) ועיריות מוביליות כדוגמת עיריית ירושלים, עיירת ראשון לציון, מועצה מקומית עמק חפר ונוספים וטובים. 
ארגונים שרוצים להצטרף ולקחת חלק במהפכה, מוזמנים להיכנס לקישור: https://survey.gov.il/daddy4organization
 

במסגרת הסקר, עלו נתונים נוספים מההורים שיכולים להשפיע על המדיניות בעתיד: 

 
במסגרת המהלכים שעושה נציבות שירות המדינה מעבר לקמפיין , פורסם לאחרונה דו"ח לבחינת זכויות הורות* אשר עשה שינוי ונתן זכות אוטומטית לאבות למשרת הורה (גם ללא קשר לסוג הקשר בין ההורים), ביטול כלל הבירוקרטיה סביב מתן זכויות ההורות ומתבצעת הנגשה והסברה גם לעובדים וגם למנהלים לגבי הגברת איזון בית עבודה והזכויות המגיעות לאבות.
*קישור לדוח המלא לבחינת זכויות הורות: https://www.gov.il/he/departments/publications/reports/parental-rights-in-the-civil-service